Bir şifa kaynağı Andız Otu…

andızOrjinal Adı: Inula helenium

Diğer Adları: Andız, Anduzotu

Bilgi: 

Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu bilinmemektedir. Ama, Anadolu’da benzeri dört türle beraberce yetişen andızotu 1-2,5 m. kadar boylanabilen çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. Dışı koyu kahverengi kalın yumrulardan oluşan rizom kökünün içi, açık renkli, muz kokulu ve krem gibi yumuşaktır. Bitkinin yuvarlak kesitli, yeşil renkli ve tüylü kalın gövdesinin içi de beyaz renkli, süngersi yumuşak bir özle doludur. 40-45 cm. kadar uzunluktaki kenarları kaba dişli ve sivri uçlu yapraklarının üzeri yeşil, altı ince tüylü ve gri renklidir. Yaz mevsiminde açan sarı çiçekleri papatyaya benzer. Bu çiçeklerden oluşan tohumu silindir biçimindedir. Bir uçunda tüy öbeği bulunur.

Güneşli yerleri, nemli ve bitek toprakları seven andızotu, döktüğü tohumlarıyla çoğalır. Andızotu % 40′a varan oranda inulin ile ayrıca belenin adı verilen uçucu yağı, yapışkan bitki sıvısını, triterpen ve acı maddeleri içerir. Bazı yerlerde bitkinin hoş kokulu kurumuş rizom kökleri çiğ olarak ya da kök sebzesi gibi pişirilip yenilir. Ancak, acı tadına hazırlıklı olunmalıdır.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı:

Sağlığa yararları Avrupa’da uzun yıllardan beri bilinen andızotunun tıbbi

etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece sıralanabilir:

• Tadı acı olan bitki midevidir: İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır. Safrayı

söktürür.

• İdrarı artırıcı etkisi vardır.

• Terleticidir. Nezleyi keser, göğsü yumuşatır. Öksürüğü hafifletir. Özellikle

çocuklarda rahatsız edici bronşit öksürüğüne çok iyi gelir.

• Bedeni güçlendirici toniktir. Geçmişte veremin tedavisinde de kullanılmıştır.

• Bronşite eşlik eden astım ve anfizem durumlarında rahatlatıcı etki yapar.

Bütün bu sağlığa yararlı etkilerinden yararlanmak için, andızotunun rizomu,

sonbaharın başı ile ortası arasında toprak kazılıp çıkarılır. İyice temizlenip

parçalanır. Bu parçalar güneşte ya da 50-70 C derece yapay ısıtmayla

kurutulur, 1 tatlı kaşığı kökparçası alınıp önce 8-10 saat süreyle 1 bardak

soğuk suda bırakılır. Daha sonra ısıtılıp bir tür infüzyon elde edilir. Bu

infüzyondan günde üç kez ve birer bardak sıcak olarak içilir.

• Ayrıca doku ve damar büzücü etkileri nedeniyle andızotu yara iyileştiricidir.

• Antiseptik (mikrop kırıcı) etkisi de vardır.

Bu etkileri sağlamak için, yukarda tarifi verilen infüzyon, şikayetli yerlere

dıştan uygulanır.

UYARI

• Andızotu aşırı kullanılırsa mide bulantısına neden olabilir.

 

Kaynak;bitkilerletedavi

Yorumunu bizimle paylaş çünkü düşüncen bizim için önemli :)

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s