Kızılcığın Faydaları

kizilcik

Kızılcık, kızılcıkgiller den olan kısa boylu sarı çiçekli ağacın meyvesidir.Meyvesi kırmızı renkli olmakla birlikte C vitamini açısından oldukça zengindir ve kızılcık portakaldan 2 kat fazla C vitamine sahiptir. Sadece meyvesi değil ağacın yaprakları, gövdesi de şifa kaynağıdır. Dağlarda yetişen bu meyve şurup şeklinde de tüketilir marmelat şeklinde de tüketilir. Mayhoş bir tadı olan kızılcık doğal şifa kaynağıdır.

Kızılcığın Faydaları

  • Vücut direncinde önemli bir etken olan kızılcık daha zinde olmanızı sağlayacaktır.
  • Ağzınızda oluşan aft ve benzer yaralara iyi gelmektedir.
  • Alerjilerinize de iyi gelebilir.
  • Vücudunuzda oluşan mikroplar ile savaşma ve onları yok etmek için önemli bir meyvedir.
  • Diyabet hastalarının suyunu içmesi yararlı olacaktır.
  • Ünlü tıp bilimci İbni Sina yaraların iyileşmesin de kızılcığı kaynatarak hastalarının tedavisinde kullanmıştır. Çünkü kızılcığın kanı pıhtılaştırma özelliği vardır.
  • Antioksidan özelliği ile kanserli hücrelerin büyümesini engeller.
  • İshale de iyi geldiği bilinmektedir çünkü kızılcığın kabız yapma özelliği vardır.
  • Böbrek taşlarınız için doğal bir ilaçtır.
  • Üst solunum yolları enfeksiyonlarında kaynatılarak suyunun içilmesi sizi rahatlatır ve hastalığı daha çabuk atlatmanıza yardımcı olur.
  • Meme kanserinde, kanserli hücrelerin yok edilmesinde yarar sağlar.
  • Uykusuzluk probleminize de yardımcı olur.
  • Kolesterol düzeyini olması gereken seviyeye çeker.
  • Diş eti problemlerinizi ortaya çıkmadan engeller.
  • Kadınların büyük problemlerin den biri olan menopozu önleme ve geciktirmede iyi bir etkendir.

 

Kızılcık Hangi Şekillerde Kullanılır

Bir çok çeşitte kullanılan kızılcığın bazı kullanım şekilleri şöyledir;

 

Kızılcık Suyu;  500 gr kızılcık ile 3 su bardağı suyu kaynatarak elde edebilirsiniz. Kızılcık suyu böbrek taşlarında , enfeksiyon ile ilgili hastalıklarda şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca kan pıhtılaştırma da kızılcık suyu şifa kaynağıdır.

 

 

Kızılcık Şerbeti; 500 gram kızılcık ile 2 su bardağı şekeri (nasıl bir tat elde etmek istiyorsanız o kadar şeker kullanabilirsiniz ), 2 su ve bir miktar limon suyu. Kızılcık ve suyu bir tencereye ekleyerek bir müddet kaynatın. Sonra bir süzgeç yardımı ile ezerek meyvelerin suyunu çıkarın. Ve şekeri de bir tencereye alarak üzerine de 1 bardak su ekleyerek kaynatın ve suyunu çıkardığınız kızılcıkların suyunu ekleyin ve çok az bir kaynama süresi belirleyin. Tencereyi ocaktan almadan hemen önce bir miktar limon suyunu ilave edin. Şerbetimiz servise hazır hale geldi. İsteğiniz üzerine şerbete buz veya karanfil ekleyebilirsiniz.

 

Kızılcık Marmelatı; 

1 kilo kızılcık ve 1 kilo şeker ile 1 çay kaşığı limon tuzundan oluşan malzemeler ile marmelat elde edebilirsiniz. Öncelikle bir çay bardağı su ile temizlenmiş kızılcıkları kaynatın kaynadıktan sonra süzgeç yardımı ile kızılcıkları ezin. Ezilen kızlcıkları tekrar tencereye alarak ölçüsü verilen şeker ile tekrar kıvamını alıncaya kadar kaynatın ve limon tuzunu ekleyin. Tencereyi ocaktan aldıktan sonra kavanozlara boşaltın ve serin yerlerde muhafaza edin. Diyabet hastası olanlar şekeri kendi istedikleri şekilde ayarlayabilirler.

Yorumunu bizimle paylaş çünkü düşüncen bizim için önemli :)

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s